+012 345 6789 | info@example.com

Mennyi a reális jutalék?

Home

Blog

0,5

%

Jutalékok a nagyvilágban - Mennyi a reális?

Az ingatlanközvetítői szolgáltatások az elmúlt 10-20 évben lényegében nem változtak. A munkafolyamatokban nincs új elem, csak az értékesítési csatornák fejlődtek, melyek egyszerűsítik a szakemberek mindennapjait.
A szolgáltatáshoz kapcsolódó közvetítői munkadíjak mértékében jelentős változás szintén nem történt, a szokások uralják a piacot.
Munkadíjak tekintetében Magyarország a középmezőnyben van, a jutalék 2-6% +ÁFA között mozog és stagnál. 2000-ben 3% volt az átlagos ingatlanközvetítői jutalék és 2022-ben is ennyi.
De reálisan lettek meghatározva a jutalékszintek?
Vajon még mindig reális?
Nemzetközi kitekintésünk segítségével többet meg lehet tudni erről.

Az ingatlanközvetítői közreműködés országonként változó mértékben van jelen az értékesítésben.
Van ahol kizárólag egy iroda végzi az értékesítést, de van, ahol több közvetítő cég is szerephez jut. Utóbbiaknál jelentős a tulajdonosi közreműködés is.

Általánoságban megfigyelhető, hogy az utóbbi években csak minimálisan vagy egyáltalán nem csökkennek az ingatlanközvetítői jutalékok.
Ezzel szemben az ingatlanok árainak növekedése jelentős összegű jutalékokat eredményez a megszokott %-ok esetén.

Az átlagos 3%-al Magyarország a középmezőnyben van.

Sok országban megoszlik a jutalék a vevő és az eladó között. Magyarországon az eladót terhelik a költségek, de sok helyen, ahol ennél is magasabb a jutalék már közös a teher.

Érdemes megvizsgálni a minimum és a maximum szinteket is.Az egyes országokban nyújtott szolgáltatások között nincs érdemi különbség. A hatékonyság pedig nem növelhető a jutalék változtatásával.
A jutalékok szintjét a szolgáltatói szokások határozzák meg.

Általánosságban elmondható, hogy ahogy emelkednek az ingatlanok árai úgy lesz egyre jelentősebb, hogy mennyi a %.

Plain Text

Vero sea et accusam justo dolor accusam lorem consetetur, dolores sit amet sit dolor clita kasd justo, diam accusam no sea ut tempor magna takimata, amet sit et diam dolor ipsum amet diam

Read More

Get In Touch

123 Street, New York, USA

+012 345 67890

info@example.com

Newsletter

Rebum labore lorem dolores kasd est, et ipsum amet et at kasd, ipsum sea tempor magna tempor. Accu kasd sed ea duo ipsum. Dolor duo eirmod sea justo no lorem est diam

© Your Site Name. All Rights Reserved. Designed by HTML Codex